Jakie wyposażenie zapewni sprawną pracę Twojej gastronomii?

mala gastronomiaPrzed przystąpieniem do wyszukiwania sprzętów, mebli i urządzeń, które najlepiej sprawdzałyby się w restauracji, wielu właścicieli weryfikuje swoje możliwości finansowe i dokładnie przygląda się ofertom proponowanym przez największych producentów. Wyposażenie do gastronomii powinno być przede wszystkim trwałe, dlatego też warto zwracać uwagę przede wszystkim na to, z jakich materiałów oraz elementów zbudowane są chłodziarki, piece konwekcyjno-parowe oraz zmywarki. Ze względu na to, że większość tego typu urządzeń będzie zlokalizowana w części kuchennej, musi być trwała i odporna na warunki tam panujące. Lokale gastronomiczne muszą spełniać surowe normy bezpieczeństwa i higieny, dlatego też w takich miejscach najlepiej sprawdzają się urządzenia ze stali nierdzewnej.

 Posiada ona szczególne właściwości fizykochemiczne oraz odporność na korozję w kontakcie z trudnymi warunkami atmosferycznymi, rozcieńczonymi kwasami oraz roztworami alkalicznymi. Jej nierdzewność uzyskuje się na skutek wprowadzenia do niej odpowiednich dodatków stopowych, przystosowanych do typu stali. W przypadku nierdzewnej stali chromowej jest to na przykład chrom. Stal nierdzewna wykorzystywana jest w produkcji wielu przedmiotów i elementów, które znajdują się w naszym codziennym otoczeniu. Tworzone są z niej zbiorniki i cysterny mleczarskie, niecki basenów pływackich, instalacje przemysłowe, łopatki turbin parowych, armatura domowa, narzędzia chirurgiczne, windy, klimatyzatory oraz balustrady. Ze względu na to, że stal jest odporna na korozje, może być używana w agresywnym środowisku, jest odporna na wysokie temperatury i zachowuje lśniący połysk, jest pożądana w produkcji naczyń, garnków i sztućców stanowiących stałe wyposażenie do gastronomii. Normy HACCP czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, mającego za zadanie zapewnianie bezpieczeństwa żywności podczas wszystkich etapów produkcji, wymagają wręcz stosowania stali nierdzewnej w miejscach, które mają regularny kontakt z jedzeniem.

Z tego też powodu na stanie restauracji znajdują się nie tylko urządzenia, ale i naczynia oraz pojemniki wykonane z tego materiału. Kucharze mają zatem do swojej dyspozycji pojemniki perforowane, tarki i szatkownice, jarzyniarki, obieraki, ruszty, wiadra, wanny, czajniki, rondle, podstawy pod garnki oraz patelnie wykonane z najtrwalszych i najlepszej jakości materiałów. Ze względu na to, że restauracje muszą być przygotowane na wydawanie zwiększonej ilości posiłków w jak najkrótszym czasie, wyposażenie do gastronomii powinno być dobierane nie tylko pod kątem funkcjonalności, ale i typu i wielkości obiektu. Jeżeli bowiem rozporządza się niewielkim lokalem, nie ma potrzeby zaopatrywania się w wielkogabarytowe zmywarki czy obieraczki do ziemniaków. Jeżeli jednak lokal ma obsługiwać kilkuset klientów dziennie, z których każdy będzie miał ochotę zjeść inne danie z menu, kuchnia musi być w stanie wydać właściwą ilość potraw. O obrotności restauracji świadczy nie tylko najwyższa klasa dań, bogate menu oraz świeżość poszczególnych składników, ale i sprawność w dostarczaniu posiłków do części jadalnej, dlatego też nie może być mowy o jakimkolwiek zastoju w pracy kuchni czy też braku komunikacji pomiędzy kucharzami a kelnerami.

herbataZ przyczyn czysto technicznych warto więc zadbać o to, aby wyposażenie do gastronomii było w stanie służyć właścicielowi jak najdłużej w jak najlepszym stanie. Dlatego też mając możliwość zaopatrzenia się w sprzęt najpopularniejszych marek, warto zainwestować, ze względu na to, że tego typu zabezpieczenie będzie stanowiło pokaźny kapitał i przełoży się na sprawniejsze funkcjonowanie lokalu oraz zadowolenie klientów. Na rynku dostępny jest szereg produktów i maszyn, które nie tylko posiadają odpowiednio długą gwarancję, ale i możliwość stałego dostępu do punktów serwisowych. Dzięki temu właściciel zyskuje towar, który spełnia wszystkie najważniejsze wymogi bezpieczeństwa, jest trwały, a w razie jakichkolwiek usterek czy awarii może być błyskawicznie naprawiony przez specjalistów znających się na swojej pracy. Jeżeli właściciel posiada ograniczony budżet, który zmusza go do zwiększonego stopnia oszczędzania, zawsze dokona lepszej inwestycji, jeżeli zdecyduje się na zwiększenie swoich nakładów finansowych na zakup sprzętu do kuchni. Elementy dekoracyjne znajdujące się w części przeznaczonej dla konsumentów są oczywiście niesamowicie ważne, ze względu na to, że to one decydują o tym, czy klient zdecyduje się wejść do środka czy też nie, jednak jeżeli nawet wejdzie, a jedzenie go nie zachwyci, nie tylko nie wróci już więcej, ale i zniechęci do tego ludzi znajdujących się w jego bliskim otoczeniu.

Inwestując w sprzęt najwyższej klasy, inwestuje się także w prawidłowe funkcjonowanie swojego lokalu i gromadzenie kapitału w postaci zadowolonych klientów. Warto więc zwracać uwagę na to, czy wyposażenie do gastronomii posiada wszystkie wymagane normy, czy wykonane jest ze stali nierdzewnej lub innych wytrzymałych materiałów, czy jego powierzchnia jest odporna na zarysowania, czy można go dowolnie ze sobą montować i zestawiać, czy jest funkcjonalne i przystosowane do typu posiłków wydawanych przez lokal, czy jest łatwe w obsłudze, posiada karty gwarancyjne i możliwość wymiany bądź naprawy w wyspecjalizowanym serwisie oraz czy powstało w oparciu o wszystkie wytyczne ergonomii. Funkcjonalność i ergonomiczność są niemal tak samo ważne jak wytrzymałość, ze względu na to, że piece, zmywarki czy opiekacze będą musiały być używane nieustannie przez kilkanaście godzin, a niektóre ? takie jak chociażby chłodziarki ? nawet przez całą dobę, dlatego też muszą być skonstruowane w taki sposób, aby ich obsługa nie sprawiała personelowi żadnych kłopotów. Przemyślany etap projektowy zapewnia także łatwość dostosowania konkretnych mebli i sprzętów do indywidualnych wymagań kucharza oraz jego cech wrodzonych, takich jak chociażby wzrost czy leworęczność. Od tego czy pracownicy będą w stanie wygodnie dopasować się do przestrzeni kuchni zależeć będzie ich wydajność, co ma swoje przełożenie w tempie wydawania posiłków i obróbki żywności.